Пластикова карта: як "зловити" клієнта? Частина 3. Технологія використання

Пластикові карти використовуються двох видів: дисконтні та бонусні. Дисконтні припускають знижки на все меню ресторану або на деякі його позиції. Бонусні карти дають можливість накопичувати призові бали, за певну кількість яких можна отримати подарунок або безкоштовно повечеряти в ресторані. Наприклад, у всіх ресторанах "!FEST" на карту клієнта перераховуються бонусні бали - 10% від суми замовлення. Цими бонусами можна оплачувати замовлення в будь-якому з закладів мережі.

Однак фахівці відзначають, що якщо карти потрібні для складання бази даних і вивчення постійних споживачів, то не має значення, дисконтні вони чи бонусні. Головне - програмне забезпечення, здатне накопичувати статистику по кожному клієнту. І все ж, згідно з дослідженням, українським відвідувачам ресторанів найпривабливішими здаються накопичувальні дисконтні карти, де підсумовуються всі відвідування і після певної суми розмір знижки збільшується (дослідження охоплювало також роздрібну торгівлю).

Джон Моріарті вважає, що для підвищення лояльності гостей більш підходить схема "більше відвідую, більше отримую".

- Знижка не є вирішальним фактором при виборі закладу і сама по собі нецікава відвідувачеві, -говорить він. - Поняття знижки заздалегідь має на увазі "сьогоднішній день". Ти її дав, клієнт скористався і пішов.

Джон Моріарті впевнений, що відвідувачі хочуть більше, ніж просто дисконт, і вважає, що майбутнє за накопичувальними бонусними системами.

В окремих ресторанах великий ризик того, що витрати на введення системи збільшуються знижок перевищать очікуваний прибуток.

За словами Костянтина, директора компанії з виробництва пластикових карт "Фенікс-Смарт", у Львові вартість виготовлення однієї карти коливається від $1,5 до $5. Вона залежить від тиражу, барвистості, ембосування (рельєфного відображення букв або цифр), обробки, персоналізації і т.д. Середній тираж становить 300-500 штук. Облік використання дисконтних карт проводиться за допомогою загальної автоматизованої системи обліку, встановленої в ресторані. Програмне забезпечення для цього надається всіма компаніями, що займаються розробкою і установкою систем обліку в закладах. Залежно від обраної версії карта дозволяє зафіксувати не тільки саме відвідування, але і його час, суму чека і багато іншого, аж до деталей замовлення.

Замовити виготовлення пластикових карток ви можете на сайті компанії Фенікс-Смарт.